NK Horst

IJsbrand Chardon werd afgelopen weekend voor de 27ste keer Nederlands Kampioen vierspannen.

 

In Horst werd gestreden voor zowel de nationale titel als voor de internationale overwinning.IJsbrand zegevierde in beide, met Zandor als nieuw paard mee in de marathon en vaardigheid.

 

De dressuur begon goed met een tweede plaats achter Boyd Exell, en een voorsprong op Theo Timmerman en Koos de Ronde.

De selectieve vaardigheid zorgde voor veel verschuivingen in het klassement, en na dag 2 nam IJsbrand de leiding over. Met enkel een afgeworpen bal op poort 12 bleef Ijsbrand verder foutloos en was hij zeker tevreden over het eerste internationale optreden van Zandor. Theo en Koos bleven op gelijke afstand door beide een sterke vaardigheid neer te zetten.

 

Voor zondag stond de marathon op het programma, ontworpen door WK-parcoursbouwer Jeroen Houterman. 7 Hindernissen waarvan er 4 heel technisch waren moesten uit gaan maken wie er met de overwinning vandoor ging. Boyd, Koos en Theo in de aanval, IJsbrand verdedigend van start om met name Zandor een eerlijke kans te geven.

 

Na behoorlijk wat secondes te hebben verloren in het begin van de marathon ging het span steeds beter lopen en kwamen de paarden in het ritme. Snelle tijden in 4, 5 en 6 zorgde voor de nodige voorsprong met het binnen rijden van Hindernis 7, geen ballen, geen fouten en de overwinning kon Team Chardon niet meer gestolen worden.

 

Koos eindigde op plek 2, net voor Theo Timmerman, wat zowel de uitslag van het NK als dat van de Internationale rubriek was.

Zeer tevreden kijken we terug op dit begin van het seizoen, een belangrijk WK-jaar.

 

 

 

Voor Bram verliep het NK wat minder, na een goede start in Ermelo,  kwam de onervarenheid van de paarden nu wel naar boven. In de dressuur zorgde spanning van een van de voorpaarden voor een matig resultaat. Iets waar op dat moment weinig aan te doen is, maar zeker balen aangezien het span in de training zeker vooruitgang heeft geboekt.

 

Tijdens de vaardigheid was het wederom de spanning van de jonge paarden die het technische parcours bijna onmogelijk maakte om foutloos door te komen. Bram deed zijn best, maar kon ook mede door een aantal eigen stuurfouten de 5 ballen niet voorkomen, fouten die hij normaal niet maakt.

De marathon begon geweldig met een snelste tijd op Hindernis 1, maar tijdens het corrigeren van een foute wending in Hindernis 2 stapte een achterpaard over de streng en moest Jeannette van de wagen om het te herstellen. Veel verloren tijd en strafpunten, waardoor een goede eindklassering uit zicht was en Bram de marathon rustig heeft uitgereden, voornamelijk om de jonge paarden meer ontspannen te krijgen.

 

Uiteraard is dit een tegenvaller, maar niet onoverkomelijk met jonge paarden. De kwaliteit is er zeker, nu moet het er alleen op het juiste moment uit komen.

 

klik hier voor de foto's, met dank aan Joost Rouwhorst

 April 21, 2016 - Wedstrijden