Actueel:

 

 

 

 

 

 

 

 
5-sterren manege sinds 1993!

Manege Chardon heeft in 1993 als eerste manegebedrijf het maximale aantal sterren mogen ontvangen. Deze sterren geven de hoogste waardering voor een manegebedrijf. De 5 sterren hebben wij door voortdurende kwaliteitscontrole tot op de dag van vandaag weten te behouden. De instructeurs volgen jaarlijks een bijscholingscursus en maandelijks is er een instructeursvergadering over de lessen, inzet van de paarden en de te organiseren activiteiten. Op deze manier houden we elkaar scherp en weten we wat er leeft binnen het bedrijf.

 

Bekijk hier onze huisregels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manege Chardon: optimale verzorging voor ieder paard!

De manegepaarden bij Manege Chardon staan gestald in ruime boxen met veel licht en frisse lucht. In de box kunnen de paarden met elkaar in contact staan, maar ieder paard heeft wel een eigen veilige plek waar hij/zij zich thuis voelt. Nienke draagt zorg voor het welzijn van onze paarden. Het voeren, de gezondheidscontrole, de zorg bij ziekte of kreupelheid, het poetsen en beweging geven is haar taak binnen het bedrijf. De paarden worden onder haar hoede optimaal verzorgd.

Verder is zij verantwoordelijk voor het voeren van de paarden en het opstrooien. Dagelijks krijgen de paarden vers stro, hooi of voordroog gras en brok van voerleverancier PAVO. Erg belangrijk is de kwaliteitscontrole van het stro en het hooi. Dit zijn natuurproducten, wat betekent dat de kwaliteit wisselend kan zijn.

 

 

De manegepaarden gaan regelmatig in de paddock, in groepjes van twee. In de zomer gaan zij overdag met zijn allen in de wei. Dierenkliniek de Delta waakt over hun gezondheid en hoefsmid Jeroen van de Wiel is verantwoordelijk voor de voetverzorging. Ieder paard heeft zijn eigen zadel en hoofdstel. Dit voorkomt dat een paard met een slecht passend zadel moet werken. De zadels worden aangemeten door de zadelspecialisten van het Drunens Ruiterhuis. Het harnachement wordt maandelijks gecontroleerd en onderhouden. Dierenwelzijn is een belangrijk aandachtspunt op Manege Chardon.

De brancheorganisatie FNRS

Manege Chardon is aangesloten bij brancheorganisatie FNRS. Deze organisatie heeft jarenlang in samenwerking met de manegehouders gewerkt aan een ruiteropleiding. Dit heeft geresulteerd in een opleiding die de ruiters stap voor stap opleidt. Met behulp van proeven, examens en theorietoetsen op het gebied van dressuur, springen, buiten rijden en mennen worden ruiters getoetst en gemotiveerd om goed te leren rijden. Aan de hand van het ruiterpaspoort kunnen andere aangesloten bedrijven zien op welk niveau de ruiter zich bevindt, zodat onze ruiters op een veilige manier ook eens elders kunnen gaan rijden.

 

Verder houdt het lidmaatschap van de FNRS in dat de aangesloten manegebedrijven geregeld onaangekondigd gecontroleerd worden op veiligheid, de instructie, kwaliteit en onderhoud van de paarden, de stallen, het sanitair, het restaurant, de keuken en de rijbanen. De manegehouder blijft op deze manier scherp.

Basisvaardigheden voor de jonge paardenliefhebber

Maandelijks worden er FNRS-proeven gereden. Daarnaast zijn er in de vakantie voor de kinderen vaardigheidsdagen. Een dag waar ze leren hoe je een paard moet poetsen en verzorgen. De kinderen krijgen instructie over op- en afzadelen, het begeleiden van een paard, voeten wassen en alle andere basisvaardigheden die een jonge paardenliefhebber moet weten om veilig en verstandig met de dieren om te gaan. Naast de theorie rijden ze natuurlijk ook paard of pony. Zo oefenen ze proeven en trainen ze vaardigheden. Dit zijn altijd leuke, leerzame en geslaagde dagen die bijdragen aan een bredere kennis onder onze jeugdige ruiters.