Bedrijfsclinic/ Teambuilding

 

IJsbrand Chardon is 27-voudig Nederlands kampioen en 4-voudig Wereldkampioen vierspanrijden. Een prestatie die naar zijn eigen overtuiging echter niet louter toe te schrijven is aan zijn vakkennis. Juist het management van zijn team zorgt voor succes. Hoe stem je alle functies perfect op elkaar af? Welke paarden laat je samenwerken? Hoe houd je greep op het geheel? Boeiende vragen. Over topsport; het leiden van de perfecte combinatie. Management in optima forma.

 

Over besturen en besturen

Chardon constateert: ‘Topsport heeft alle kenmerken van het zakelijk leiden van een onderneming. Doel- en strategie-bepaling, risico’s nemen, calculeren, mens en dier opleiden, enthousiasmeren, aansturen en corrigeren. Regelmatig krijgen wij hier delegaties van grote organisaties, die hun managers eens een andere kijk op het bestuurlijk proces willen laten zien. dat kan hier uitstekend. De functies van “de man op de bok” laten zich perfect vergelijken met die van de moderne manager. Dat begint al met het werving- en selectie proces.

 

Werving- en selectie: de wil om te winnen

Jaarlijkse worden er voor mij honderden paarden in Europa gescout. Ik kies er zo’n 20 tot 25 die de kans krijgen zich te bewijzen in mijn team. In een opleidingsperiode kijk ik wat het paard kan brengen en of hij een plaats in de top kan afdwingen. Maar één paard per jaar slaagt daarin! Bij de selectie kijk ik naar snelheid, accuratesse, kracht en uiterlijke kenmerken. het allerbelangrijkste is echter het karakter. Ik werk alleen met ambitieuze paarden, die zélf initiatief durven nemen. Fysiek zijn toppaarden behoorlijk gelijkwaardig, winnen is vooral een mentaliteitskwestie geworden.

 

Vier karakters in een span

Als menner heb ik vier paarden in mijn span, waarvan en één de absolute leider is. Je zou kunnen zeggen, dat is mijn bedrijfsleider met die het meest intensief communiceer. Hij helpt mij om het hele team op het resultaat gericht te houden. In mijn wedstrijdteam van negen paarden heb ik twee van deze leiders. Zet die twee nou niet samen in één span, want dat wordt een onderling gevecht om de kop. Twee Cruyffs in één team werkt niet. Vier paarden vormen vier karakters. Als manager moet ik die op elkaar afstemmen.

 

De kleinste schakel is bepalend

Het hele team moet trouwens perfect op elkaar afgestemd zijn en kunnen samenwerken. Als de verzorger een klein wondje over het hoofd ziet, waardoor het paard infectie krijgt en penicilline behandeld moet worden, waardoor hij niet dopingvrij is voor de wedstrijd, kan dat je precies het kampioenschap kosten. Ik hamer er dan ook altijd op dat iedere schakel bepalend kan zijn. En dat we uiteindelijk alleen samen wereldkampioen kunnen worden. Dat geldt voor de grooms, de koetsenbouwers en de tuigenmakers.

 

Procesbeheersing

Een effectieve manager heeft een goed zicht op de samenhang van de onderdelen in zijn organisatieproces. Net als in mij vak kun je een aantal functie uitbesteden, als je ze maar afstemt en beheerst. Elkaar vertrouwen is daarbij belangrijk. De manager is eindverantwoordelijk voor het halen van het resultaat. Maar wéét dat hij heel wat paardenkrachten moet aanspreken om zijn doel te behalen.

Ijsbrand Chardon ontvangt vaak managers op zijn 5-sterren Manege in Den Hoorn. Daar laat hij de analogie zien van vierspanmennen en het besturen van een onderneming. Schouder aan schouder op het resultaat af is ook hier het motto.

 

Voor meer info en de offerte: bram@chardon.nl

Of bel: 0031 6 13 702 779

 • Bedrijfclinics/Teambuilding
  • Topsport clinic van Ijsbrand en/of Bram Chardon
   • Presentatie
   • Video
   • Show
  • Zelf aan de slag met paarden
  • Ook mogelijk voor kinderen